La mitosis

Com ja vam veure, la divisió cel·lular pot ser per mitosis o per meiosis. Les nostres cèl·lules sexuals es divideixen per meiosis mentre que la resta de cèl·lules somàtiques, per mitosis.

La mitosis és el tipus de divisió que es caracteritza perquè una cèl·lula es divideix per produir dos cèl·lules noves, que la cèl·lula progenitora.

Aquest tipus de divisió té 4 etapes diferenciades:

  • Profase. La membrana nuclear desapareix i els cromosomes es dispersen pel citoplasma. Cada par de centríols es dirigeix a un pol cel·lular. Entre ells es forma el fus acromàtic, un conjunt de microtúbuls proteics.


  • Metafase. Els cromosomes homòlegs es disposen al centre de la cèl·lula formant la placa ecuatorial. Cada cromosoma està format per dos cromàtides germanes idèntiques unides pel centròmer.


  • Anafase. Les cromàtides germanes es separen, dirigint-se a pols oposats de la cèl·lula –mitjançant els filaments del fus acromàtic.


  • Telofase. Quan les cromàtides han arribat al seu pol corresponent, es comencen a descondensar per formar la nova cromatina. Es comença a formar la membrana nuclear.
Es molt  important tenir clares aquestes etapes per entendre bé la meiosis, l'altre tipus de divisió cel·lular que veurem!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cicle cel·lular

La meiosis