La cèl·lula procariota


Podem classificar totes les cèl·lules en dos grans tips: cèl·lules procariotes i cèl·lules eucariotes. Amb aquesta entrada aprendràs les principals característiques de les cèl·lules procariotes. Aquestes cèl·lules tenen una estructura molt més senzilla que les cèl·lules eucariotes, que veurem més endavant.

Les cèl·lules procariotes van ser les primeres que van ocupar el nostre planeta. Totes les cèl·lules procariotes són organismes unicel·lulars i es caracteritzen per tenir el material genètic lliure, sense membrana nuclear. Tot i així, el material genètic es concentra en una regió del citosol que es coneix com nucleoide.

Aquestes cèl·lules no tenen orgànuls especialitzats i, per això, les funcions cel·lulars, com ara la nutrició o la síntesi de productes, es realitza al citosol. A més de la membrana plasmàtica, tenen una paret cel·lular i, en alguns subtips cel·lulars, una càpsula interna.

Quines són les parts que diferenciem a una cèl·lula procariota?
  • Ribosomes. Són els orgànuls que realitzen la síntesi proteica.
  • Cromosomes. Les molècules on es localitza la informació genètica. 
  • Membrana plasmàtica. Aquesta membrana és la barrera entre el citosol i el medi extern. S’encarrega, per tant, de regular el pas de substàncies entre el medi intern i el medi extern. 
  • Paret cel·lular. Protegeix i dóna forma a la cèl·lula. 
  • Càpsula. Està present en algunes formes procariotes, però no en totes. És la capa externa.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cicle cel·lular

La meiosis

La mitosis