El cicle cel·lular

Has vist mai una eruga convertir-se en papallona? Si és així, ja estàs familiaritzat amb la idea de cicle vital. Les papallones i altres organismes tenen un cicle vital característic; ens referim als canvis que sofreix l’individu des que neix fins que es reprodueix. El cicle cel·lular es pot entendre com el cicle vital d’una cèl·lula: tots els canvis que sofreix la cèl·lula des que neix fins que es reprodueix. Com es reprodueixen les cèl·lules? La seua forma de reproducció és la divisió cel·lular. Podem observar dos cèl·lules dividint-se al microscopi, como ens mostra la imatge següent:



El cicle cel·lular és, per tant, el conjunt de processos que sofreix una cèl·lula des que s’ha format (per divisió d’una altra preexistent) fins que es divideix per donar lloc a dos cèl·lules filles. Té una duració molt variable, des d’unes poques hores fins alguns anys. Aquesta variació depèn del tipus cel·lular i d’altres característiques.

En les cèl·lules eucariotes distingim dos fases principals en el cicle cel·lular:

La interfase. Aquesta etapa es caracteritza pel creixement cel·lular. Es produeix la síntesi de les substàncies cel·lulars i es duplica el material genètic.

Fase M. És la fase de divisió cel·lular. Té dos parts principals: la divisió del nucli o cariocinesi i la divisió del citoplasma o citocinesi.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La meiosis

La mitosis