La cèl·lula eucariota animal

Què és una cèl·lula eucariota animal? Com és? Quins són els seus orgànuls principals?  

Les cèl·lules eucariotes animals són les cèl·lules que formen part del teu cos, dels animals i dels fongs. Si encara no has llegit l’entrada sobre la cèl·lula eucariota, pots veure-la ací. Et recomano llegir-la abans que aquesta!

Com ja sabeu, aquestes cèl·lules presenten orgànuls especialitzats, aquests són els principals:
  • Centrosoma i citoesquelet. S’encarreguen, entre d’altres funcions, de la formació del fus acromàtic durant la divisió cel·lular. 
  • Ribosomes. És caracteritzen per la síntesis proteica. Aquests orgànuls es troben també en la cèl·lula procariota. 
  • Reticle endoplasmàtic. És un sistema membranós que té dues parts principals, cadascuna amb una funció principal. Quan el reticle té ribosomes adherits es denomina rugós i, quan no en té, llis. El reticle endoplasmàtic rugós transporta les proteïnes sintetitzades en els ribosomes. El llis, en canvi, s’encarrega de la síntesi i el transport de lípids. 
  • Lisosomes. Son vesícules que contenen enzims digestius que s’encarreguen de descompondre substàncies complexes en substàncies més senzilles. 
  • Mitocondries. Orgànuls que realitzen la respiració cel·lular, és a dir, la producció d’energia a partir de matèria orgànica.
  • Nucli. És una estructura formada per una doble membrana amb nombrosos porus. Al seu interior es troba la cromatina (formada per filaments d’ADN).És, per tant, l’orgànul encarregat de protegir la informació genètica.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cicle cel·lular

La meiosis

La mitosis