La cèl·lula eucariota

Amb aquesta entrada aprendràs les característiques generals d’una cèl·lula eucariota. Com vam comentar en l’entrada anterior, aquestes cèl·lules tenen una estructura més complexa que les cèl·lules procariotes però no et preocupes, anirem poc a poc!

El que no pots oblidar d’una cèl·lula eucariota es que es caracteritza perquè el seu material genètic es troba dins d’una estructura diferenciada amb una envolta (la membrana nuclear). Aquesta estructura diferenciada és el que coneixem com el nucli de la cèl·lula. De fet, aquesta és la causa del nom que reben aquests tipus de cèl·lules: “carion” significa nucli en grec i “eu” vertader. Aquestes cèl·lules tenen per tant un nucli vertader, al contrari que les cèl·lules procariotes, que van veure en l’entrada anterior.

Una altra característica clau d’aquestes cèl·lules és que el seu interior es troba compartimentalitzat: presenta unes estructures anomenades orgànuls que s’especialitzen en funcions determinades. Aquest fet és molt important perquè permet que es desenvolupen funcions més complexes que les que tenen lloc a la cèl·lula procariota.

A l’hora de comentar les característiques de les cèl·lules eucariotes hem de fer una diferenciació, perquè podem distingir entre dos grans tipus: la cèl·lula eucariota vegetal i la cèl·lula eucariota animal. Aquests tipus cel·lulars presenten alguns orgànuls amb les mateixes característiques, com ara les mitocòndries o l’aparat de Golgi, i d’altres específics, com ara els cloroplasts, que són característics de les cèl·lules eucariotes vegetals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cicle cel·lular

La meiosis

La mitosis